irhamna ya Rahman

perjalanan mencari keredhaanMu bukannya mudah..pasti wujudnya ranjau duri yang tak terjangkau oleh fikiran kita.. kuatkan hati kami Ya Allah..berkati kami..redhai kami..irhamna ya Rahman ya Rahiim..

Saturday, April 19, 2008

samb TAWAKAL

ok.. alhamdulillah ada masa utk sambung balik...

saya cuma nak berkongsi satu kes yg terjadi waktu exam period hari tu.. mungkin ramai yg tak tau.. even student dalam kuliah tu sendiri.. apa agaknye ek...


ni cerita yg mengejutkan student uiam kuantan.. memang mencatat sejarah la.. pada yg dah tau tu mesti dah dapat agak.. memalukan pun ada.. bg yang sekuliah la..


bertempat di MPH (Multipurpose Hall).. 2 hb april.. waktu tu yg ada dalam tu just 3rd year Dietetics (paper Medical Nutrition Disease 2) ngan semua student 1st year allied (paper Biostatistics).. kami dikejutkan dgn satu tangkapan.. ada budak meniru! bak kata bro rahman.. bawa toyol masuk dewan exam.. dia siap bawak nota typing lagi.. yg tak tahannye.. muka dia tak cuak langsung.. saya terkejut ngan reaksi lecturer yg agak lenient.. amik notes and answer booklet then bg answer booklet baru.. sy menjangkakan student tu akan dihalau dr exam hall cam yg pernah terjadi waktu matrik dulu.. rupanya tak.. dengan muka tak bersalah boleh tanya lagi kat lecturer tu.. "nak kena buat balik yg mana ek..".. sabor je la..


Pulang dari exam.. sy dapat tau dr junior.. budak batch dia jugak.. ini kali keTIGA dia bawak notes masuk exam.. n kali ketiga gak kena tangkap.. Lagi dua tu paper Anatomy and Physiology.. berani tak dia??

Pada mulanya saya assume yg budak ni mesti sgt takut nak exam or sgt tak habis baca or sgt desperate sampai berani amik risiko utk meniru dalam exam… sy agak ni mesti tergolong dalam budak2 yg slalu prepare last minute..(mcm saya gak la tapi saya tak pernah meniru la ye) tapi rupanya anggapan saya ternyata meleset sama sekali…


Student ni adalah budak yg well participated dalam kelas.. selalu dok depan.. selalu siap awal keje2 sekolah.. memang selalu prepare awal before nak exam.. dari segi appearance nampak lemah lembut budaknya.. memang ramai tak sangka dia akan buat camtu.. kawan2 dia ramai tak leh nak terima perkara ni tapi still comfortkan or consolekan dia as diorang nampak dia perlukan moral support (personally saya tak setuju ngan cara kawan2 dia)

Bila disiasat, akhirnya kami dapat tau dari roommate dia yg dia tak yakin ngan usaha yg dah dibuat, dia cemburu ngan beberapa roommates dia yg selalu score dalam exam even prepare last minute.. setelah diapproach indirect, kami dapat simpulkan bahawa adik ni kurang rasa taawakalnya.. terlalu bergantung pada usaha semata2.. dan berfikiran usaha saja yg boleh merubah nasib dirinya.. betul kita perlu berusaha..tapi pada masa yg sama kita juga perlu bertawakal.. kesian adik ni..dia salah seorang scorers dalam kelas.. result exam sem 1 antara yg tertinggi.. sekarang rekod pencapaian dia yg membanggakan tu dah mula diragui gara2 3 kali ditangkap sewaktu meniru dalam exam baru2 ni..


pesanan utk adik.. gunalah masa berbaki 3 tahun lagi utk mengembalikan kepercayaan lecturers dan sahabat2 adik..


Sabda Rasulullah SAW: "Seandainya kalian bertawakal kepada Allah dengan tawakal yang sebenarnya, nescaya Dia akan memberi rezeki kepada kalian sebagaimana Dia memberi kepada burung-burung, yang pergi di waktu pagi dalam keadaan lapar dan kembali di waktu petang dalam keadaan sentiasa kenyang." (At-Tirmizi, Ibn Majah dan Hakim)

1 Comments:

  • At April 25, 2008 at 3:59:00 PM GMT+8 , Blogger 'izzahUlfah said...

    Ish3...pelik gak adik tu tak rasa cuak langsung..

    Betul tu, lepas usaha kena tawakkal. Kita kena sentiasa bersangka baik pada ALLAH. Kita kena sentiasa mengharapkan perkara yg baik dr ALLAH. Tapi kalau ALLAH bagi sesuatu yg kita tidak suka, mungkin itulah ujian dan tarbiah dariNYA Yang Maha Mengetahui =)

    Buat adik tu, insaf2 lah...

     

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home